Svetski dan arapskog jezika 2017.

U nedelju 17. decembra 2107. godine, je održana proslava Svetskog dana arapskog jezika u organizaciji Arapskog kulturnog centra u saradnji sa Kolarčevom zadužbinom. Ovo je bio prvi put da se u Srbiji obeležava Svetski dan arapskog jezika.

Događaju je prisustvovalo više od 250 ljudi, među kojima su bili i Njegova ekselencija Muhamed Nabhan, ambasador države Palestine, gospodin Abdulrahman Al-Šamsi, otpravnik poslova Ambasade Ujedinjenih Arapskih Emirata, gospođa Ghid Zghayiq, predstavnica Ambasade Sirijske Arapske Republike, gospodin dr Abdulah Abdulželil, ataše odseka za visoko obrazovanje pri Ambasadi Države Libije, kao i drugi predstavnici Libijske ambasade.

Na početku događaja, predsednik Arapskog kulturnog centra, Ena Pavlovic, poželela je gostima dobrodošlicu. Dragana Đorđević, docent Filološkog fakulteta je govorila o arapskom kao svetskom jeziku. U programu je učestvovao i otpravnik poslova Ambasade Ujedinjenih Arapskih Emirata, gospodin Abdulrahman Al-Šamsi, koji je govorio o značaju arapskog jezika u svetu i doprinosu Emirata u očuvanju čistote jezika. Zatim su bile predstavljene prezentacije studenata arapskog jezika koje su pripremili Milena Vučkovic, Matija Miličić, Tamara Drndarević, Dunja Damjanović i Filip Hušidić, uz koordinaciju diplomiranih arabista Luke Grmuše i Višnje Jovančević, o uticaju arapskog jezika i kulture na našim prostorima, kao i u Evropi i svetu. Dajana Ajub, lektor Filološkog fakulteta je govorila o arapskoj poeziji, a sa njom su i studenti Aleksandra Vučenović, Aleksa Žakula i Miloš Lukić recitovali odabrane pesme iz različitih perioda arapske književnosti. Miljana Šurlan iz Odeljenja za obradu monografskih publikacija Narodne bilblioteke Srbije, je govorila o bibliotečkom fondu Narodne biblioteke Srbije na arapskom jeziku, kao i o prevodima arapskih dela na srpski jezik, koja se čuvaju u Narodnoj biblioteci Srbije. Za kraj, multiinstrumentalista, producent i kompozitor Nenad Vještica Khan je izveo taqsim na tradicionalnom instrumentu ‘oud.

Svetski dan arapskog jezika, poznat i kao UN dan arapskog jezika, obeležava se svake godine 18. decembra. Ustanovila ga je Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko) 2010. godine, a 18. decembar je izabran kao datum kada je Generalna skupština Ujedinjenih nacija 1973. godine uvrstila arapski kao svoj 6. zvanični jezik. Ovaj dan je ustanovljen u cilju slavljenja višejezičnosti i kulturne raznolikosti, kao i promovisanja ravnopravne upotrebe svih 6 zvaničnih radnih jezika Organizacije. Kao jezik sa više od 200 miliona govornika, u više od 20 zemalja u kojima ima zvanični status, arapski jezik zauzima veoma važan položaj u čitavom svetu.