Dešavanja

Slikarstvo u Egiptu - predavanje prof. Ibrahima Gazale

IbrahimGhazala

Arapski kulturni centar i Ambasada Egipta u Beogradu vas pozivaju na predavanje profesora Ibrahima Gazala u petak u 19h u galeriji Centra za obrazovanje i kulturu „Božidarac 1947“.

Profesor Ibrahim Gazala predaje crtanje i slikanje na Fakultetu likovnih umetnosti na Univerzitetu Minia u Egiptu. Pored toga, aktivno se bavi slikarstvom više od 30 godina i jedan je od najpoznatijih i najcenjenijih slikara u Egiptu. Njegovi radovi, koji su uglavnom prepoznatljivi po pejzažima punih boja, bili su prikazani na brojnim izložbama širom Evrope i Bliskog istoka. Slikajući, putovao je po svetu i ovo nije prvi put da je u Srbiji. Nakon svog boravka u Srbiji 2013. godine, napravio je samostalnu izložbu u Kairu gde u prikazani radovi inspirisani srpskim pejzažima.

Na događaju, prof. Ibrahim Gazala će govoriti više o svojim slikarskim tehnikama, kao i o modernom slikarstvu u Egiptu.

Više o njemu i njegovim radovima možete pročitati na engleskom ovde.

Predavanje će biti održano na engleskom jeziku. Ulaz je slobodan.

Tuniski folklor na festivalu Fidaf

 

Ambasada Tunisa vas poziva da prisustvujete na međunarodnom festivalu folklora, muzike i igre (FIDAF) Belgrade Award. Na ovom festivalu će folklorna grupa iz Tunisa predstaviti svoju tradiciju, ujedno kao jedini predstavnik arapskog sveta.

 

Pozivamo vas da ih podržite i želimo im puno sreće na ovom takmičenju!

 

 

PROGRAM
4.јul – 20h Dečiji kulturni centar Beograda, svečano otvaranje festivala
5.јul – 18h defile Vukov Spomenik, Opština Zvezdara
5.jul – 19h plato ispred Opštine Zvezdara – revijalni nastupi domaćih i stranih grupa
6.јul – 19h defile Pionirski park, Skupština grada, Terazije, Knez Mihailova
6.jul – 20h KOLARAC, revijalni nastupi domaćih i stranih grupa
7.јul – 20h KOLARAC, takmičarski gala program i proglašenje pobednika
8.jul – 16h BIG FASHION revijalni program stranih grupa
BESPLATNE ulaznice mogu se uzeti od 1.jula na blagajnama DKC i Kolarca.

 

 

nedelja egipatskog filma

Jul je mesec u znaku Egipta!

Ambasada Egipta u Srbiji u saradnji sa Jugoslovenskom kinotekom i Arapskim kulturnim centrom organizuje Nedelju egipatskog filma u okviru Meseca egipatske kulture i 110 godina diplomatskih odnosa između Srbije i Egipta.

Za vas smo pripremili izuzetan program sa klasicima egipatske kinematografije. Počevši od 3. do 6. jula u Jugoslovenskoj kinoteci, Kosovska 11, imaćete priliku da pogledate četiri egipatska filma sa prevodom na srpski.

Ulaz za sve filmove je slobodan!

Program:
Utorak, 3. 7. u 20:00 – Šeherezada, ispričaj mi priču (2009)
Sreda, 4. 7. u 20:00 – Ljubav u senci piramida (1975)
Četvrtak, 5. 7. u 20:00 – Devojka iz fabrike (2013)
Petak, 6. 7. u 20:00 – Zemlja (1969)

heroine arapskog sveta

Heroine arapskog sveta je razgovor o istaknutim arapskim ženama, ali i o ličnim pričama i iskustvima koja su ugrađena u identitet samosvesne žene koja upravlja svojom sudbinom.

Takve dve Arapkinje biće naši gosti u nedelju kada ćete imati priliku da se upoznate sa inspirativnim arapskim ženama, ali i da učestvujete u razgovoru i, ako ste rapoloženi, podelite sa nama svoju priču.

Gde je mesto žene u arapskom društvu? Kako se ona bori za to mesto i utire put ostalim mladim ženama koje teže ostvarivanju svih svojih potencijala?

Lekari, astronauti, arhitekte, političari, umetnice, pesnici, borci za ljudska prava, aktivni učesnici globalnih dešavanja… Dođite na razgovor i saznajte koja se imena kriju iza ovih važnih uloga.

Naši specijalni gosti Chaibia Bouydo Nikolić i Mai El Geridli, predstaviće nam ih u jednom novom svetlu i podeliti sa nama svoje ideje i iskustva.

Chaibia Bouydo Nikolić je predsednik Udruženja srpsko-marokanskog prijateljstva i preduzetnik.

Mai El Geridli je politički i ekonomski analitičar, profesor arapskog jezika i književnosti i borac za ljudska prava.

Moderator razgovora je Višnja Jovančević (Arapski kulturni centar).

Nakon razgovora uživaćemo u prijatnoj atmosferi Poleta uz zvuke pažljivo odabrane alternativne muzike arapskog sveta.

Otkrivanje arapske istorije

Petak, 20. april 2018, u 18h

Zadužbina Ilije M. Kolarca

Studentski trg 5, Beograd

 

Arapski kulturni centar i Izdavačka kuća Clio Beograd vas pozivaju na razgovor u kojem ćemo se upustiti u „Otkrivanje arapske istorije“.

Ovo je jedinstvena prilika da čujete, ali i učestvujete u razgovoru o savremenim tokovima arapske istoriografije. Kroz ovaj razgovor, saznaćete mnogo više o arapskoj istoriji, značajnim imenima koja su doprinela našem znanju i problemima sa kojima se istraživač suočava prilikom njenog izučavanja.

Ko je, kada i kako pisao istoriju Arapa? Koje su glavne karakteristike njenog razvojnog toka? Da li i koliko predrasude i politika utiču na rezultate naučnih radova? Kako su događaji u istoriji Arapa uticali na svetsku istoriju? Koliko se istorijski tokovi arapskog sveta razlikuju od evropskih istorijskih tokova? Koji se to uticaji arapske kulture danas osećaju na Balkanu? Zašto je poznavanje istorije Arapa važno za razumevanje savremenih svetskih i regionalnih tokova?

Dođite na razgovor i saznajte odgovore na ova, ali i mnoga druga pitanja, a ukoliko i sami imate nekih pitanja, imaćete priliku da ih postavite i razgovarate o tome.

Naši učesnici, prof. dr Ema Miljković (Filološki fakultet), doc. dr Marko Pišev (Filozofski fakultet) i MA Aleksandar Savić (Filozofski fakultet) pomoći će nam da proniknemo u problematiku i izložiti svoja mišljenja i znanja.

Prof. dr Ema Miljković predaje na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu predmet Osnove islamske civilizacije. Na doktorskim studijama istog fakulteta drži kurs Islamska kultura i civilizacija na Balkanu. Bavi se proučavanjem Osmanskog carstva. Izdala je nekoliko monografija među kojima izdvajamo „Smederevski sandžak 1476-1560: zemlja – naselja – stanovništvo“.
Više o njoj pročitajte ovde.

Dr Marko Pišev je docent Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu na katedri za etnologiju i antropologiju. U okviru doktorskih studija, bavio se antropologijom islama i na tu temu objavljuje stručne radove. Izdao je studiju „Između fetiša i polumeseca“ u kojoj koristi istorijsko-antropološki pristup islamu.

MA Aleksandar Savić, asistent na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, predaje kulturnu istoriju srednjeg veka i Opštu istoriju ranog srednjeg veka. Priredio je „Zapadno-istočni bedeker“, kolekciju eseja objavljenih 2016. godine u čast jubileja beogradske orijentalistike.

Moderator: Stevan Kordić (Arapski kulturni centar)

Hiljadu i druga noć: priče o arapskoj književnosti

Petak, 30. mart 2018, u 18h

Zadužbina Ilije M. Kolarca

Studentski trg 5, Beograd

 

Arapski kulturni centar i Izdavačka kuća Clio Beograd vas pozivaju na razgovor o arapskoj književnosti „Hiljadu i druga noć“.

Ovo je jedinstvena prilika da čujete, ali i učestvujete u razgovoru o savremenim tokovima arapske književnosti. Kroz ovaj razgovor, saznaćete mnogo više o arapskom romanu i kratkoj priči, kao i o njihovim prevodima na srpski i izdavačima koji su prepoznali značaj književnosti arapskog sveta.

Koliko arapska književnost prati tokove svetske književnosti? Koje su njene glavne karakteristike? Zašto pojedini arapski pisci pišu na francuskom, engleskom i drugim jezicima i koje su njihove prednosti i mane? Kako su političke i istorijske okolnosti uticale na razvoj arapske književnosti? Koliko se književnost arapskog Istoka razlikuje od književnosti arapskog Zapada? Kako i kada je počelo prevođenje arapske književnosti na srpski (srpsko-hrvatski)? Da li je, i u kojoj meri, bilo značajno prevođenje arapske književnosti sa jezika posrednika? Kakvi prevodi postoje u Srbiji, i koji su glavni problemi prevođenja?

Dođite na razgovor i saznajte odgovore na ova, ali i mnoga druga pitanja, a ukoliko i sami imate nekih pitanja, imaćete priliku da ih postavite i razgovarate o tome.

Naši učesnici, Srpko Leštarić i Dragana Đorđević, aktivni su prevodioci i spadaju među najbolje i najplodnije prevodioce, ne samo u Srbiji, već i celom regionu.

Srpko Leštarić je svoju čitavu karijeru posvetio prevođenju. Preveo je preko dvadeset pet zbirki kratkih priča i romana savremene arapske književnosti. Zanimljiva je činjenica da je on odabrao i preveo dvanaest kratkih priča, čiji su pisci bili osuđivani i zabranjivani, i ovu antologiju je nazvao „12 nemogućih“.
Više o Srpku Leštariću pročitajte ovde.

Dragana Đorđević, doc. dr Filološkog fakulteta, bavi se književnim prevođenjem i član je Udruženja književnih prevodilaca Srbije. Do sada je prevela nekoliko integralnih književnih dela sa arapskog, među kojima su i čuveni pisci poput Bahe Tahira i Gamala Gitanija.
Više o Dragani Đorđević pročitajte ovde.

Predavanje profesora Habiba Ben Salha

Povodom Meseca frankofonije 2018. u Beogradu, Ambasada Republike Tunis i Francuski Institut u Srbiji imaju čast da Vas pozovu na predavanje „Književnost Magreba na francuskom jeziku: frankofonija i humanizam“ koje će održati gospodin Habib Ben Salha, profesor na Univeritetu u Manubi, i koje će biti praćeno koktelom.

 

21. mart 2018. od 17:30 do 19:30
Narodna biblioteka Srbije – Amfiteatar

Ulaz je slobodan.

Pogledajte događaj na Fejsbuku.

 

ALŽIR - POZORIŠNA KOMPANIJA „ITRAN” - Tizi Ouzou

Falah Čaker „POSLEDNJA IGRA”

Subota, 17. mart 2018.

Pozorište Slavija
Svetog Save 16-18, Beograd

 

Režiser –Okbai Šejh
Scenograf – Saidun Amruš
Kostimograf – Hamas Fahim
Koreograf – Saduki Abdasamed

Igraju
DUH IZ LAMPE – Belag Murad
ŽENA – Talbi Zulejha
KOMŠIJIN SIN – Hamas Fahim
BEBA – Hamas Fahim
DETE – Lajes Belag
FEJSAL – Idir Belul
PREŽIVELI –Lajes Belag
LICE – Bučiš Hamadaš
HABIB – Murad Belag

 

 

Ovo je priča o ženi koja je u ratu izgubila svoga dragog, nakon čega veoma tuguje sve dok ne sretne Al-Đinija. Traži od njega da zaustavi rat, da oživi njenog dragana. Ali ove njene želje samo joj vraćaju uspomene. Sve to učini da se njih dvoje zaljube i da shvate da jedino ljubav može da zaustavi rat.
Ova predstava se oslanja na telo glumca kao na dramski element, tako da jedan glumac igra više uloga, a ponekad zamenjuje scenografiju. On je izvor muzike i ritma, preko svog glasa i pokreta, korišćenjem fizičkog teatra. U fizičkom teatru ljudsko telo je smešteno u centar pripovedačkog procesa.
Ova drama je bunt protiv rata i poziv na ljubav i mir među narodima i veroispovestima, jer samo ljubav može zaustaviti rat.

Egipat - Nezavisno pozorište „OLUJA” - Aleksandrija

Lola Angnostaki „POSETA”

Sreda, 14. mart 2018.

Pozorište Slavija
Svetog Save 16-18, Beograd

 

Adaptacija – Ahmed Abdelkrim
Režiser – Mohamed Said Elgamasi

Igraju
KIMON – Mahmud Said
ELIZABETA – Jara Husein
ENDONI – Mohamed Nagla

 

Kimon i Elizabeta, koji se stalno sele iz grada u grad, ne bi li pobegli od svoje mračne prošlosti, pokušavaju da pronađu način da opstanu zajedno i budu u dobrim odnosima u sadašnjosti. U svakom gradu, ovaj par traži žrtvu, osobu koja će pomoći njima i njihovoj proceduri. Čim izaberu žrtvu, igra počinje; zamorna, psihološka igra koja se neizbežno završava očajem. Njihova najnovija žrtva je neobični fotograf koji slika ljude koji se pretvaraju da su mrtvi. Fotograf, koji koristi ovu rekonstrukciju kao sredstvo za prevladavanje smrti, postaće žrtva sopstvenog aparata.

 

 

Delikatesni ponedeljak - Arapska hrana

 

Delikatesni ponedeljak

Arapski kulturni centar vas poziva da zajedno uživamo u ukusima, mirisima i zvucima arapskog sveta u ponedeljak 29. januara u 19h u KC Gradu.

U saradnji sa Ambasadom Tunišanske Republike u Beogradu, imaćete prilike da probate kuskus na tunišanski način. Ovaj kuskus sa mesom i povrćem, biće spremljen na tradicionalni način, uz odabrane začine. Zahvaljujemo se Ambasadi Tunisa na ovom velikodušnom zalogaju. 🙂 U pripremi kuskusa, učestvovaće i Sanja Kostadinović, koja će za dezert spremati i veličanstvene punjene urme, po tajnoj recepturi.

Za vegetarijance spremamo falafel, a sva hrana će biti halal.
Jedna porcija je 200 dinara.
Da upotpunimo atmosferu, pripremili smo muziku iz celog arapskog sveta – od Atlantskog okeana do Persijskog zaliva. Vodićemo vas kroz razne žanrove kako bismo vas upoznali sa arapskim tradicionalnim zvukom, ali i alternativnom muzičkom scenom 21. veka.
Pridružite nam se na ovom kratkom putovanju u toplije krajeve! 🙂

Ovde pogledajte kako je bilo.

SVETSKI DAN ARAPSKOG JEZIKA

 

Svetski dan arapskog jezika je ustanovio Unesko 2010. godine, na dan koji predstavlja prihvatanje arapskog jezika kao zvaničnog jezika Ujedinjenih nacija.

Ove godine, Svetski dan arapskog jezika se proslavlja i u Srbiji, u organizaciji Arapskog kulturnog centra i Kolarčeve zadužbine.

Program će obuhvatati predavanje Dragane Đorđević sa Filološkog fakulteta na temu „Arapski kao svetski jezik“; Miljana Šurlan iz Narodne biblioteke će govoriti o naporima srpskih filologa da uvedu i objave sadržaje koji se tiču arapskog jezika i kojima se promoviše arapska kultura; Dajana Ayoub sa Filološkog fakulteta će govoriti o arapskoj književnosti, a studenti arapskog jezika će čitati arapsku poeziju i pripremiti prezentaciju o rečima arapskog porekla u srpskom jeziku. Na kraju će prisutni imati priliku da čuju arapsku muziku u izvođenju Nenada Vještice Khana, na tradicionalnom arapskom instrumentu ‘oud.


Ulaz slobodan.

 

Ovde možete pogledati kako je bilo na Događaju.

MEĐUNARODNI DAN SOLIDARNOSTI SA PALESTINSKIM NARODOM

 

Ambasada Države Palestine u Republici Srbiji ima čast da Vas pozove da prisustvujete nastupu palestinskog nacionalnog folklornog ansambla, povodom obeležavanja Međunarodnog dana solidarnosti sa palestinskim narodom.


Sreda 29. novembar 2017. godine od 17 časova
Centar za kulturu “ Vlade Divljan“ (Centar za kulturu „Palilula“, Braća Stamenković) Mitropolita Petra 8, 11000 Beograd

NEDELJA MAROKANSKE DOMAĆE RADINOSTI

 

 

Ovim povodom Kraljevina Maroko i njegova ekselencija Mohamed Amin Belhadž, ambasador Maroka u Srbiji, organizuju „Nedelju marokanske domaće radinosti u Beogradu“ u petak 15. septembra 2017. godine u 11:30 na Kalemegdanu na velikoj promenadi pre stepeništa.

Više o ovome pogledajte ovde.