Dešavanja

ALŽIR - POZORIŠNA KOMPANIJA „ITRAN” - Tizi Ouzou

 

Falah Čaker „POSLEDNJA IGRA”

Subota, 17. mart 2018.

Pozorište Slavija
Svetog Save 16-18, Beograd

 

Režiser –Okbai Šejh
Scenograf – Saidun Amruš
Kostimograf – Hamas Fahim
Koreograf – Saduki Abdasamed

Igraju
DUH IZ LAMPE – Belag Murad
ŽENA – Talbi Zulejha
KOMŠIJIN SIN – Hamas Fahim
BEBA – Hamas Fahim
DETE – Lajes Belag
FEJSAL – Idir Belul
PREŽIVELI –Lajes Belag
LICE – Bučiš Hamadaš
HABIB – Murad Belag

Ovo je priča o ženi koja je u ratu izgubila svoga dragog, nakon čega veoma tuguje sve dok ne sretne Al-Đinija. Traži od njega da zaustavi rat, da oživi njenog dragana. Ali ove njene želje samo joj vraćaju uspomene. Sve to učini da se njih dvoje zaljube i da shvate da jedino ljubav može da zaustavi rat.
Ova predstava se oslanja na telo glumca kao na dramski element, tako da jedan glumac igra više uloga, a ponekad zamenjuje scenografiju. On je izvor muzike i ritma, preko svog glasa i pokreta, korišćenjem fizičkog teatra. U fizičkom teatru ljudsko telo je smešteno u centar pripovedačkog procesa.
Ova drama je bunt protiv rata i poziv na ljubav i mir među narodima i veroispovestima, jer samo ljubav može zaustaviti rat.

Egipat - Nezavisno pozorište „OLUJA” - Aleksandrija

Lola Angnostaki „POSETA”

Sreda, 14. mart 2018.

Pozorište Slavija
Svetog Save 16-18, Beograd

 

Adaptacija – Ahmed Abdelkrim
Režiser – Mohamed Said Elgamasi

Igraju
KIMON – Mahmud Said
ELIZABETA – Jara Husein
ENDONI – Mohamed Nagla

Kimon i Elizabeta, koji se stalno sele iz grada u grad, ne bi li pobegli od svoje mračne prošlosti, pokušavaju da pronađu način da opstanu zajedno i budu u dobrim odnosima u sadašnjosti. U svakom gradu, ovaj par traži žrtvu, osobu koja će pomoći njima i njihovoj proceduri. Čim izaberu žrtvu, igra počinje; zamorna, psihološka igra koja se neizbežno završava očajem. Njihova najnovija žrtva je neobični fotograf koji slika ljude koji se pretvaraju da su mrtvi. Fotograf, koji koristi ovu rekonstrukciju kao sredstvo za prevladavanje smrti, postaće žrtva sopstvenog aparata.

Delikatesni ponedeljak - Arapska hrana

 

Delikatesni ponedeljak

Arapski kulturni centar vas poziva da zajedno uživamo u ukusima, mirisima i zvucima arapskog sveta u ponedeljak 29. januara u 19h u KC Gradu.

U saradnji sa Ambasadom Tunišanske Republike u Beogradu, imaćete prilike da probate kuskus na tunišanski način. Ovaj kuskus sa mesom i povrćem, biće spremljen na tradicionalni način, uz odabrane začine. Zahvaljujemo se Ambasadi Tunisa na ovom velikodušnom zalogaju. 🙂 U pripremi kuskusa, učestvovaće i Sanja Kostadinović, koja će za dezert spremati i veličanstvene punjene urme, po tajnoj recepturi.

Za vegetarijance spremamo falafel, a sva hrana će biti halal.
Jedna porcija je 200 dinara.
Da upotpunimo atmosferu, pripremili smo muziku iz celog arapskog sveta – od Atlantskog okeana do Persijskog zaliva. Vodićemo vas kroz razne žanrove kako bismo vas upoznali sa arapskim tradicionalnim zvukom, ali i alternativnom muzičkom scenom 21. veka.
Pridružite nam se na ovom kratkom putovanju u toplije krajeve! 🙂

Ovde pogledajte kako je bilo.

SVETSKI DAN ARAPSKOG JEZIKA

 

Svetski dan arapskog jezika je ustanovio Unesko 2010. godine, na dan koji predstavlja prihvatanje arapskog jezika kao zvaničnog jezika Ujedinjenih nacija.

Ove godine, Svetski dan arapskog jezika se proslavlja i u Srbiji, u organizaciji Arapskog kulturnog centra i Kolarčeve zadužbine.

Program će obuhvatati predavanje Dragane Đorđević sa Filološkog fakulteta na temu „Arapski kao svetski jezik“; Miljana Šurlan iz Narodne biblioteke će govoriti o naporima srpskih filologa da uvedu i objave sadržaje koji se tiču arapskog jezika i kojima se promoviše arapska kultura; Dajana Ayoub sa Filološkog fakulteta će govoriti o arapskoj književnosti, a studenti arapskog jezika će čitati arapsku poeziju i pripremiti prezentaciju o rečima arapskog porekla u srpskom jeziku. Na kraju će prisutni imati priliku da čuju arapsku muziku u izvođenju Nenada Vještice Khana, na tradicionalnom arapskom instrumentu ‘oud.


Ulaz slobodan.

 

Ovde možete pogledati kako je bilo na Događaju.

MEĐUNARODNI DAN SOLIDARNOSTI SA PALESTINSKIM NARODOM

 

Ambasada Države Palestine u Republici Srbiji ima čast da Vas pozove da prisustvujete nastupu palestinskog nacionalnog folklornog ansambla, povodom obeležavanja Međunarodnog dana solidarnosti sa palestinskim narodom.


Sreda 29. novembar 2017. godine od 17 časova
Centar za kulturu “ Vlade Divljan“ (Centar za kulturu „Palilula“, Braća Stamenković) Mitropolita Petra 8, 11000 Beograd

NEDELJA MAROKANSKE DOMAĆE RADINOSTI

 

 

Ovim povodom Kraljevina Maroko i njegova ekselencija Mohamed Amin Belhadž, ambasador Maroka u Srbiji, organizuju „Nedelju marokanske domaće radinosti u Beogradu“ u petak 15. septembra 2017. godine u 11:30 na Kalemegdanu na velikoj promenadi pre stepeništa.

Više o ovome pogledajte ovde.