Svetski dan arapskog jezika 2019.

U sredu 18. decembra, proslavili smo, po treći put u Srbiji, Svetski dan arapskog jezika. Ovaj datum je ustanovio Unesko i proslavlja se širom sveta, a mi smo imali čast da organizujemo događaj u Domu omladine Beograda. To je ujedno bio i najveći događaj u organizaciji Arapskog kulturnog centra. Posebno smo zahvalni Grupi arapskih ambasadora na neizmernoj podršci i saradnji koja već ima tradiciju.

Događaju je prisustvovalo preko 400 ljudi, što je ispunilo naša očekivanja za ovaj događaj, koji iz godine u godinu postaje sve posećeniji. Među gostima su bili svi ambasadori arapskih zemalja u Srbiji, kao i drugi predstavnici ambasada, predstavnici ministarstava Republike Srbije, kao drugih institucija i organizacija u Srbiji. Tu su bili i neki od profesora Filološkog fakulteta, prevodioci, studenti i mnogo naših prijatelja koji dele ljubav prema arapskom jeziku i kulturi.

Program je otvorio NJ.E. Muhamed Nabhan, ambasador Države Palestine i predsednik Grupe arapskih ambasadora, a odmah zatim se publici obratila gospođa Fransoaz Žakob, stalna koordinatorka Ujedinjenih nacija u Republici Srbiji, koja je kroz veoma zanimljiv govor i par ličnih anegdota, istakla značaj i lepotu arapskog jezika, ali i ovakvih događaja koji pomažu u onome što je i moto Ujedinjenih nacija „mnogo kultura, jedno čovečanstvo” (Many Cultures, One Humanity).

NJ.E. Muhamed Nabhan
gospođa Fransoaz Žakob

Publici se obratila i gospođa Asja Drača Muntean, pomoćnica za međunarodnu saradnju pri Ministarstvu kulture i informisanja, kao i gospođa Ena Pavlović, predsednica Arapskog kulturnog centra, koja je predstavila neke prethodne i najavila nove projekte Arapskog kulturnog centra.

gospođa Asja Drača Muntean
gospođa Ena Pavlović

Glavni program je počeo čitanjem poezije. Prvo je NJ.E. Amr el Guvejli, ambasador Arapske Republike Egipat, čitao pesme koje je lično napisao. Zatim je gospođa Safa Sižilmasi Idrisi, marokanska pesnikinja, recitovala svoje pesme. Na kraju je student arapskog jezika i književnosti, Ognjen Urošević, recitovao arapsku kasidu preislamskog pesnika Antare bnu Šadada.

NJ.E. Amr el Guvejli
gospođa Safa Sižilmasi Idrisi
Ognjen Urošević

Nakon poezije, imali smo priliku da se upoznamo sa nekim stilovima bogate arapske kaligrafije, kroz prezentaciju Aleksandra Stankovića, jednog od retkih kaligrafa u Srbiji. Zatim su studenti arapskog jezika i književnosti na Filološkom fakultetu, uz koordinaciju doc. dr Meysun Gharaibeh Simonović, izveli predstavu po drami Teufika el Hakima „Reka ludila”, što je izazvalo mnogo aplauza i smeha.

Aleksandr Stanković

Folklorna trupa El Vatan, Generalne unije palestinskih studenata u Srbiji, ulepšala je ovu manifestaciju tradicionalnim plesom, a Nina Pantić, uz pratnju Filipa Hušidića (gitara) i Todora Rosića (tarabuka), ostavila nas je bez daha svojim glasom.

Nina Pantić, Filip Hušidić i Todor Rosić

Program su vodili članovi Arapskog kulturnog centra, Višnja Jovančević i Amer Ramadan.

Amer Ramadan i Višnja Jovančević

Nakon glavnog programa, usledio je koktel na kome su prisutni imali prilike da probaju tradicionalne arapske zalogaje koje su pripremile arapske ambasade.

Hvala svim učesnicima, našim saradnicima i volonterima AKC-a. Hvala Domu omladine Beograda na uspešnoj organizaciji, I još jednom, veliko hvala svim ambasadama na divnoj saradnji!

Hvala svima vama koji ste prisustvovali i koji nas podržavate!