Dan arapsko-srpskog prijateljstva

U sredu, 28. marta, u Narodnoj biblioteci Srbije, proslavili smo Dan arapsko-srpskog prijateljstva, u organizaciji Arapskog kulturnog centra i Grupe ambasadora arapskih zemalja u Beogradu.

Predsednik Arapskog kuturnog centra, Ena Pavlović, govorila je o aktivnostima i značaju jedinog centra za arapsku kulturu u Srbiji. Pored toga, gostima se obratio i šef diplomatskog kora i Grupe ambasadora arapskih zemalja u Beogradu, NJ.E. Mohamed Nabhan, ambasador Države Palestine, a saradnik u Odeljenju za međunarodnu saradnju, Ana Milutinović, pročitala je pismo upravnika Narodne biblioteke Srbije, Lasla Blaškovića, koji je, nažalost, bio sprečen da prisustvuje Proslavi.

Ovaj događaj ulepšali su naš poštovani profesor dr Rade Božović, koji je svoj govor završio rečima „Politika razdvaja ljude, a kultura ih spaja“, ističući značaj kulturne razmene Srbije i arapskih zemalja, zatim studenti Filološkog fakulteta Aleksa Žakula, Mina Vuković i Miloš Lukić, koji su recitovali poeziju na arapskom, a njima se pridružio i desetogodišnji dečak iz Palestine, koji je recitovao pesmu Mahumda Derviša na srpskom i arapskom. Na kraju je usledio muzički program u kome su učestvovali Mahdi Ferhat, Nenad Vještica Khan i Raduan Mansuri, svirajući muziku kojom je publika bila oduševljena, sudeći po reakcijama. Ovaj program na arapskom i srpskom, vodile su Milena Vučković i Višnja Jovančević, članovi Arapskog kulturnog centra.