Književnost Magreba na francuskom jeziku: frankofonija i humanizam

Povodom Meseca frankofonije 2018. u Beogradu, Ambasada Republike Tunis i Francuski institut, organizovali su predavanje „Književnost Magreba na francuskom jeziku: frankofonija i humanizam“ koje je održao gospodin Habib Ben Salha, profesor na Univeritetu u Manubi.

Na početku se publici obratio Nj.E. Sejf Alah Režeb, ambasador Tunisa, koji je svima poželeo dobrodošlicu i zahvalio se gostima i organizatorima.

Profesor Habib Ben Salha je održao veoma zanimljivo predavanje u kome je govorio tome zašto se mnogi pisci Magreba odlučuju da pišu na francuskom. Njegove reči su nam ukazale na mnoge prednosti izražavanja na francuskom, ali i arapskom jeziku. Kao i svi mi koji volimo jezike, on smatra da je višejezičnost prednost svakog čoveka, te francuski u Magrebu ne treba da bude viđen kao nešto što treba iskoreniti jer je to „jezik kolonizatora“, već ga treba prihvatiti kao i svaki drugi jezik koji obogaćuje kulturu jednog naroda.

Njegovo predavanje je bilo prožeto humorom, kao i mnogim citatima francuskih i arapskih pisaca, pa čak i Ive Andrića, kojeg je nedavno otkrio i kojim je bio oduševljen. Ono što, takođe, ukazuje na to koliko je predavanje bilo interesantno, jeste i reakcija publike – pitanja su se nastavila čak pola sata nakon što je profesor Habib Ben Salha završio izlaganje, a on je odgovarao sa entuzijazmom i izuzetnom posvećenošću.

Nakon predavanja, usledio je koktel na kome smo imali prilike da se družimo, uživajući u zalogajima tradicionalne tunišanske hrane.

Zahvaljujemo Ambasadi Republike Tunis što su nam omogućili da čujemo ovo izuzetno izlaganje profesora Habiba Ben Salhe i nadamo se da ćemo imati prilike da se sretemo ponovo.