Svetski dan arapskog jezika

Prošle godine smo vam na proslavi povodom Svetskog dana arapskog jezika obećali da ćemo time započeti jednu lepu tradiciju. Sinoć smo u punoj sali Narodne biblioteke Srbije ispunili to obećanje i nastavićemo svake godine.

Događaj je otvorio NJ.E. Muhamed Nabhan, ambasador Države Palestine i predsednik Grupe arapskih ambasadora u Beogradu, a publici su se ovom prilikom obratile i gospođa Asja Drača Muntean, zamenica ministra za međunarodne odnose i evropske integracije, kao i gospođa Ena Pavlović, predsednik Arapskog kulturnog centra.

Zahvaljujemo svim učesnicima u programu:

Miljani Šurlan iz Narodne biblioteke Srbije, koja nas je upoznala sa novim izdanjima prevoda, kao i knjigama na arapskom koje su dostupne u Narodnoj biblioteci Srbije.

Danijeli Stankov, koja je predstavila kratku istoriju arapskog jezika.

Milošu Lukiću, koji je doprineo nezaboravnim recitovanjem.

Nj.E. Amru Alguvejliju, ambasadoru Arapske Republike Egipat i gospođi Safi Sižilmasi Idrisi, marokanskoj književnici, koji su recitovali svoje pesme.
Maji Luković, koja je priredila kratak film o učenju arapskog u Beogradu, kao i svim učesnicima u filmu, koji će uskoro biti dostupan i na Jutjubu.

Ambasadi Kraljevine Maroko, Ambasadi Arapske Republike Egipat i kompaniji AirCairo, koji su nagradili pobednike Konkursa za najbolju pesmu, članak i kratku priču na arapskom jeziku.

Nini Pantić i Filipu Hušidiću, koji su ulepšali događaj svojom muzikom.

Zahvaljujemo Aleksandru Stankoviću, kaligrafu koji je došao čak iz Niša kako bi doprineo svojom umetnošću.

Nakon glavnog programa, gosti su imali prilike da probaju arapske tradicionalne zalogaje i pića, što su obezbedile arapske ambasade. Ovom prilikom se zahvaljujemo Grupi arapskih ambasadora u Beogradu na ukazanoj pomoći i podršci.

Hvala svima koji su svojim pristustvom uveličali ovaj događaj.
Vidimo se sledeće godine, sa još boljim programom i u još većem broju!